Winterdip

1: Accepteer dat je een winterdip hebt. In de natuur is de winterperiode van extra rust en bezinning heel normaal. Bomen laten hun bladeren los (tegen overtollige energie verspilling) dieren houden een winterslaap of beperken hun activiteiten en zijn rustiger. Leg in deze periode dus de lat niet te hoog en accepteer het wanneer ook jij meer slaap nodig hebt.

2: Geniet van de momenten dat je daglicht hebt en kan (‘bij’-)tanken. Wanneer je overdag werkt, vertrek je en kom je thuis in het donker. Geniet in de tijd als je in het licht of zelfs zonnetje bent. Wees je bewust van het schaarse zonlicht. Maak je lang en breed zodat je maximaal het licht opvangt. Maak je nek lang en ontspan je schouders, of je nu staat, wandelt of hardloopt.

3: Stel je zon tijd niet uit. Die spaarzame momenten van zonlicht waarin je naar buiten wilt: DOEN. Niet eerst (vul maar in…. stofzuigen, die klus, opdracht, verslag). Eerst lekker wandelen of hardlopen in de zon, daar krijg je weer energie van en zo’n klus kan meestal uitgesteld. (De meeste bedrijven kennen ook flexibele werktijden toch?).

4: Schaf een kuurtje zonnebank aan, of vraag een abonnement voor je verjaardag. Wanneer je ligt te zonnen kan je je altijd voorstellen dat je op een heerlijk strand ligt te zonnen met de golven op de achtergrond. Niet dagelijks, maar zo af en toe om de lange wintermaanden goed door te komen. Veel  zonnebanken hebben abonnementen. Genoeg voor de herfst/winter/lente tijd.

5: Plan extra vakantie in deze periode. Een cliënt die altijd een december dip had door zijn beladen relatie met zijn familie (incest verleden) plant een weekje zon en in februari een weekendje skiën. Daar kan hij die hele winter op teren.

6: Begin ’s avonds niet te vroeg met schemeren. Veel mensen laten hun lichten uit en na het avondeten volgt dan een dip en een dutje waarna het verder ‘suft’ voor het licht van de tv. tot zo’n 22.u. ‘sNachts slapen ze slecht en zijn vroeg wakker omdat het lichaam genoeg heeft geslapen. (Soms verergert alcohol het niet kunnen doorslapen!). Natuurlijk hoef je geen energie te verspillen. Advies is om het licht wel aan te houden tot ongeveer 21.30u. Dat houdt je actiever.

7: Troost jezelf met de gedachte dat ook deze winter weer voorbij gaat. Elke winter eindigt en na elke regenachtige stormdagen komt ooit weer de zon tevoorschijn. Na 21 december worden de dagen langer. In januari ga je dat al merken. Vanaf februari krijgt de zon meer kracht.

De mens heeft de neiging om hard te lopen. In de winkels lopen de middenstand altijd een seizoen voor. Je koopt in de herfst de winterspullen en in de winter staan de narcissen en lente spullen al klaar. Ook al kan je al narcissen kopen en moet je de zomervakantie al boeken, de winter duurt gewoon 3 maanden en laat zich niet haasten.