Moedeloos

Uitleg rouwtherapie

Rouwtherapie biedt verschillende mogelijkheden, het mag en zijn en daadwerkelijk er iets aan doen. Het beweegt zich als het ware tussen presentie en interventie. Aan de ene kant wordt de pijn en de onmogelijkheid van het gemis gezien, herkend en erkend. Door dit bestaansrecht kan iemand als slachtoffer van een ingrijpend verlies gezien en erkend in zijn of haar verlies. Anderzijds wordt hij of zij, hoe moeilijk ook, uitgedaagd om weer regisseur te worden van het eigen leven, door het vinden van een andere manier van vasthouden van ‘die ene’ of op een andere manier te verbinden, door emotionele vervolgstappen te zetten. 

Soms is het nodig om andere woorden of overtuigingen te vinden. Of te leren om anders te gaan interpreteren. Rouw wordt hertaald of opnieuw gekaderd. Negatieve overtuigingen worden losgelaten en niet functionele interpretaties over het eigen rouwproces veranderd.

Via concrete interventies, technieken en instrumenten wordt geprobeerd een helingsproces te stimuleren en op gang te brengen. Middels EMDR en hypnotherapie wordt het gecompliceerde rouwproces getransformeerd in een gewoon rouwproces. En proces dat niet hoeft over te gaan, geen eindpunt heeft en wel leefbaar is. Het kan deel uit maken van het eigen leven. We spreken dan van: ‘Verder leven mét gemis’.

Vragen of direct een afspraak maken?

Neem gerust contact met ons op!