PDS colon

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom? Of PDS?

Buikpijn, opgeblazen gevoel, moeheid, rugpijn, problemen met de stoelgang. Een heel scala aan klachten die passen bij Prikkelbare darmsyndroom kunnen een leven behoorlijk beheersen. Medicijn en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat. Leven met een spastische dikke darm is geen pretje en wordt door de omgeving vaak te weinig begrepen.

Hypnotherapie:

In Engeland begon als eerste Dr. Peter Whorwell in 1980 met de behandeling van patiënten met een zware vorm van PDS door middel van hypnotherapie. Deze groep reageerde niet op medicatie. In de behandeling richtte hij zich op:

  • Lichamelijk herstel van de klachten (pijn-en krampvermindering en herstel van de stoelgang
  • Het vergroten van zelfvertrouwen en stress bestendigheid
  • Emotionele en gedragsmatige aspecten
PDS

Sinds 1996 wordt het programma met succes in Nederland toegepast en ook bij PSYt wordt deze behandeling aangeboden.

Het darm management programma:

De behandeling bestaat uit een intakegesprek en total acht tot dertien afspraken van gemiddeld een uur. Je werkt aan het opbouwen van hypnotische vaardigheden om de spanning en gevoeligheid van de dikke darm te verminderen. Je leert anders met stressvolle situaties om te gaan. Verkramping en pijn zullen afnemen. Je leert een gezonde relatie op te bouwen met je maagdarmgebied.
Binnen het darmmanagementprogramma is ruimte voor je persoonlijke doelen. Je actieve betrokkenheid en deelname is tijdens het hele proces heel belangrijk.

Voor wie?

Je kunt deelnemen aan het programma wanneer de huisarts of specialist de diagnose PDS heeft gesteld (om andere lichamelijke afwijkingen aan de dikke darm uit te sluiten). Gebruik van medicatie staat de behandeling niet in de weg. Liefst 75-80% van de patiënten ondervonden verbetering.

Vragen of direct een afspraak maken?

Neem gerust contact met ons op!