Question Mark

Oftewel: Welke therapie kies je en waarom?

Elke week krijg ik wel vragen over vergoedingen van bijvoorbeeld EMDR of hypnotherapie door een alternatieve therapeut. Vaak wordt dit ook door een (huis-)arts geïndiceerd. Wat heb je dan nodig en hoe selecteer je een aanbieder?

Belangrijk is te kijken naar je verzekering en of je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Aangezien alternatieve therapie niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering, gaat dit ook niet af van een eigen bijdrage van €375,- .

Hypnotherapie en EMDR door een alternatieve therapeut, wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk de zorgverzekeraar, wordt via de aanvullende verzekering ’t uurtarief van een consult vergoed tot € 60,- per uur en tot een maximum bedrag per jaar. Dit maximum bedrag ligt tussen de € 300,- tot maximaal € 600,- per jaar. Indien je ’t maximale bedrag nog niet hebt gedeclareerd in 2015, loont het om nog in 2015 z.s.m. een afspraak te maken.

Het loont dus ook om te kijken of je jaarlijks gebruik maakt van zorg. Als dat fysiotherapie (sporters) of alternatieve therapie is, is het handig om een aanvullende verzekering te nemen. In november kan je nog uitzoeken welke verzekeringsaanpassing, dus extra aanvullende verzekering, wenselijk is voor jouw situatie ingaande per januari 2016. Vanaf 1 januari kan dan een afspraak bij een alternatieve therapeut een stuk voordeliger zijn dan een afspraak zonder aanvullende verzekering.

Zo kan bijvoorbeeld hoogtevrees, claustrofobie of spinnen fobie worden behandeld voor minder dan € 100,- netto in 3 sessies, indien je hebt gekozen voor de juiste zorgverzekeraar in combinatie met de juiste aanvullende verzekering. Ook bij de traumabehandeling kan al snel het gewenste effect bereikt worden door middel van EMDR (het effect: ik heb er geen last meer van!). Kies een traject ‘hulp bij eetbuien om af te vallen‘ met 3 sessies hypnotherapie

Bij een alternatieve therapie wordt de behandeling op maat toegespitst, persoonlijk en veelal zonder wachtlijst. Je hebt zelfs geen verwijsbrief nodig.

Veel verzekeraars zijn bekend als vergoedende verzekeraars voor alternatieve therapie (indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten).

De budget polissen (FBTO, Interpolis, zilveren kruis) vergoeden meestal niet.