Maag

Heleen van Royen laat naaktfoto’s veilen van zichzelf als bijna 50-er. Niet iedereen voelt zich zo lekker met het eigen lijf dat je zomaar alles toont wat je hebt. Gelukkig hoeft niet iedereen zo’n exhibitionist (of voyeur!) te zijn. PSYt, Tineke Bontes, schrijft over “Zelfbeeld” en behandelt mensen met een slecht zelfbeeld:

Als iemand mij vraagt: Wat doe je zelf om gezond te blijven? dan antwoord ik dat ik hardloop.

Toen ik begon was ik allerminst zeker van mezelf. Ik woonde nog maar kort in Heerhugowaard en eerdere pogingen hadden me alleen maar geblesseerd gemaakt. Ik was wel over de drempel van het aantrekken van de strakke broek en shirt. Maar als ik iemand tegen kwam kon ik de gedachtes al lezen! Dat varieerde van “kijk daar heb
je d’r weer eentje die zo nodig mee moet doen op d’r oude dag”, tot: “dat ziet er niet uit, veels te dik” .

Tot ik ging bedenken of er ook alternatieven waren voor mijn negatieve invullingen van andermans gedachtes. Misschien denken ze wel: “ze doet het toch maar”, of zelfs: “knap, ik doe het niet na”.

In slechts het ergste geval zou men denken wat ik als negatieve gedachte had. Ik kreeg daar niets van. Ik zou niet stoppen met lopen, noch ziek worden of zelfs dood gaan. Dit veranderde mijn eigen negatieve gedachtes, naar positiever.

Dat alles sterkte mij en ik bleef lopen. Tot ik nu zelfs de aanmoedigingen van Evi op de koptelefoon niet meer nodig heb en gewoon 5 km. zonder probleem aankan. Niet iedereen hoeft mijn pogingen goed te keuren. Als ik het maar lekker vind. Ik werk aan mijn gewicht, zelfbeeld, mijn hoofd leegmaken nadat ik iets heftigs heb meegemaakt. Zelfs mijn stemming, botten en weerstand hebben baat bij deze sport. Vanuit de cursus “Start to run” ben ik inmiddels lid geworden van atletiek vereniging “Hera” en hou ook mijn sociale leven op peil!

Ik blijf lopen, dus als als u iemand ziet met dat iets te strakke pak die niet al te hard gaat, misschien ziet u mij dan wel. Glimlachen en dag zeggen dat is het beste!

PSYt

Tineke Bontes