Niet vetten maar suikers zijn de dikmakers. Het heeft daarom niet veel zin om ‘light’ of vetarme producten te kopen. Als je wilt letten op je figuur en je inname van suiker dan moet je niet alleen stoppen met de suiker in kristal vorm. Wees je ook bewust van wat fabrikanten in kant-en-klaar, of zogenaamd ‘gemaksvoedsel’ stoppen.

Waarom?
Het resultaat van onze productie maatschappij is dat fabrikanten zo veel mogelijk willen omzetten. Zij willen dat we hun producten kopen. Als de trend is dat we gezonder willen eten dan noemen ze de producten gewoon anders. Zo kan het dat iemand denkt weinig suiker te eten maar wel heel veel binnen krijgt. Gewoon die stoffen anders noemen, maar die ook net zo goed suiker zijn. Op een rijtje: Sacharose, Sucrose, glucose, dextrose, fructose, lactose, melkpoeder, maltose, vruchtensapconcentraat (70% suiker, diksap en rozijnen idem), appelstroop (55% suiker), honing, kandij (suiker in kristalvorm), stroop (suiker met water), kaneelsuiker (suiker met kaneel), ahornsiroop, agavesiroop en oerzoet. Het is allemaal zetmeel of suiker. Het wordt in allerlei ‘gezonde voeding’ gestopt. Wat te denken van de ontbijtgranen? Kellog’s Country store bijvoorbeeld heeft wel 40 suikerklontje in 1 doos (deels ook uit rozijnen). De oploskoffie Wiener Melange heeft in een kopje wel 2 suikerklontjes, de Zonnatura oplosthee 1,5 klontje in 1 glas. In een potje Sandwichspread pikante groente zit wel 12 suikerklontjes. En al proef je het in eerste instantie niet, ook in ketchup zit heel veel suiker!

Hoe het werkt?
Suiker in combinatie met zout en vet geeft pas heel laat een voldaan gevoel. Als je na een snelle stijging van je bloedsuiker meer insuline hebt geproduceerd gaat je bloedsuiker weer naar normale waarde. Suiker wordt opgeslagen als (buik-)vet wanneer je het niet gebruikt, als voorraad voor later. Omdat je bloedsuiker dan weer laag word, krijg je vervolgens weer honger. Ik ben er alert op geworden toen ik merkte dat ik een honger kick kreeg op mijn werk rond 15 a 16u. En ik de koppeling maakte met de cup a soup die ik vaak nam bij mijn lunch. Als de populaire soep uit een doosje op was, at ik minder, maar had geen honger om 15u.  Juist dat scheelt me nu heel wat crackers en calorieën in de middag!

Wat nu?
Als je wilt afvallen stop als eerste met frisdrank (in 0,5 liter frisdrank zit 50 gram suiker, dat zijn wel 10 klontjes!), ook met kant en klare toetjes, snoep, koek en soepen en sauzen. Je lichaam zal even moeten wennen aan de verminderde suikers, maar uiteindelijk zal je minder suikerschommelingen meemaken. Je hart, alvleesklier (diabetes!) en gewrichten zullen je dankbaar zijn. Suiker maakt moe, dus neem minder energie in de vorm van suiker en voel je beter!

Pas als je minder suiker neemt, en wel beweegt zodat je lichaam een energie behoefte heeft, dan zal je je buikvet verbranden. Er zijn ook voedingsmiddelen die dit stimuleren, maar daarover later meer!