Met oud varken omschrijf ik in het kort mijn auto. Oud slaat op de leeftijd van minstens 15 jaar, als youngtimer. Het uiterlijk lijkt een varken. Vaak krijg ik de vraag: Waarom heb je daarvoor gekozen? Of er wordt bijvoorbeeld gevraagd of ik in de vleessector werk. In deze blogpost leg ik het verhaal uit over het oude varken.

De auto staat voor onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Het slechte zelfbeeld, omdat ze oud is, en voor een sportauto is deze auto veel te dik. Eigenlijk herken ik dit ook wel bij mezelf. Welke vrouw is niet onzeker over haar gewicht of prestaties? Het negatieve zelfbeeld begint al in de puberteit en wordt vaak alleen maar erger naarmate je ouder wordt. Het negatieve zelfbeeld merk ik dan ook in veel situaties en bij heel veel mensen. Mijn auto nu is een Toyota MR2, bouwjaar 2000, sommigen vinden mijn auto vooral een soort uitsloven en/of een superlelijk ding. Van anderen hoor ik dat ze het een gaaf en leuk karretje vinden. De originele “Pink Pig”  deed mee in 1971 mee aan de 24u van Le Mans. Destijds was het een van de allerbeste Porsches, waarvan 1 de race won. Een aantal jaar geleden waren we op Circuit Zandvoort en reed er wederom een oude Porsche op het circuit met dezelfde look and feel als de originele “Pink Pig”  en ook destijds heb ik deze auto voor 1 dag gesponsord.  In 2018 heeft Porsche het 24H van Le Mans huzarenstukje nog een keer herhaald en heeft de “Pink Pig” wel gewonnen in de GTE klasse. Al met al genoeg redenen om ook voor PSYt een “Pink Pig” te ontwerpen, maar dan met de naamgeving van de onderdelen van een varken in het Nederlands.  

Ik hou van mijn autootje ‘die rose’, of ook wel ‘varken’ of ‘Pig’. Ze is superlicht en zuinig. Ze brengt me overal en neemt lekker weinig ruimte in. Ik ben al jaren erg zuinig op mijn autootje.  Ze staat meestal binnen geparkeerd, wordt goed verzorgd en vertroeteld. Dan bedankt ze me door weer lekker snel op te trekken of nog even ergens tussendoor te schieten. Ze heeft me trouwens nog nooit in de steek gelaten, altijd loopt ze! Cabrio rijden is heerlijk in de buitenlucht, met open dak of met dakje dicht bij regen. Net zo goed dient ze als taxi voor een dagje uit. Ze laat ze zich gebruiken. Kort gezegd: Het negatieve zelfbeeld klopt dus niet!
Nu weet men dus dit ook over mijn auto en haar achtergrond.

De praktijk PSYt is dus, onder andere, voor het aanpakken van een negatief zelfbeeld. Het is immers niet zo belangrijk hoe iemand anders naar je kijkt, maar hoe je jezelf voelt en zelf grip krijgt op jouw zelfbeeld. Voel jij je ook oud of zo dik als een varken? Doe iets aan je zelfbeeld. Je negatieve zelfbeeld kan je omkeren naar een positief zelfbeeld. Ben je tevreden? Voel jij je depressief of heb je identiteitsproblemen?  Of stel de vraag die op de zijkant van mijn auto staat, ‘Klopt jouw zelfbeeld wel’? Kort om: Voel jij je een oud varken, maar ben je in wezen sportief snel en makkelijk hanteerbaar? Dat is, vind ik, veel beter dan de snelle sportauto die log en lui is.

PSYt Pink Pig / varken met "Klopt jouw zelfbeeld wel?"